Splošno o vetru v Piranskem zalivu

V Piranskem zalivu prevladujejo trije vetrovi MAESTRAL, BURJA in JUGO. Vsi trije so primerni za windsurf in kitesurf individualne ure šole, tečaje in treninge. Od marca do septembra najpogosteje piha MAESTRAL med 5-15 vozlov, po jutranji burji izjemoma tudi do 20 vozlov. Največjo moč doseže med 13-15 uro. Povprečno v poletnih mesecih piha 4-5 x tedensko s smeri Z-SZ in je zelo konstanten in najbolj primeren za kite in wind surf šolo ter tečaje.

vir: hidrografija.si

vir: www.hidrografija.si

Jugo je pogostejši od jeseni do spomladi, piha s smeri JV-JZ, v poletnih meseci pa zapiha 1-2 x tedensko, v povprečju med 15-20 vozlov in izjemoma tudi do 30 vozlov. Južni vetrovi v Piranskem zalivu povzročajo majhne valove in čop na nekaterih delih pa tudi flat morje. Izjema je Savudrija, kjer valovi dosegajo višino tudi do 3m in več. Surf spot rt Seča je najbolj primeren za južne vetrove na slovenski obali. Praviloma so južni vetrovi bolj konstantni in toplejši kot burja in zaradi tega tudi bolj primerni za surf športe. Burja prav tako kot jugo pogosteje piha od jeseni do spomladi s smeri SV-V v povprečju med 15-25 vozlov izjemoma tudi do 40 vozlov. V poletnih mesecih zapiha 1-2 x tedensko. Windsurferji z veseljem pridejo trenirat na spot rt Seča na burjo, kajti v Piranskem zalivu je skoraj flat morje oziroma valovi so majhni.

Izjema je Piranska punta, kjer valovi ob močnejši burji dosegajo višino tudi do 3m. Največji izmerjeni val je bil 4,8 m. Kitesurferji ne trenirajo pogosto na burjo v Piranskem zalivu zaradi zahtevnejšega štarta in pristanka. Najbolj nevarna vetrova sta pa nevihtna TRAMONTANA in LEBIČ. Zapihata v poletni sezoni 2-3 x s strani JZ-S s hitrostjo tudi do 90 vozlov. Ob takem vetru kitesurf, windsurf in sup sposoja, šola in tečaji odpadejo. Primerna sta le za najbolj ekstremne kitesurferje in windsurferje. Celodnevna BONACA oziroma brezvetrje je v povprečju 2x mesečno in ustvari idealne pogoje za sup, wakeboard, smučanje na vodi ali pa surf počitek. Pa ugoden veter…